Verstopt!

Zo, wij hebben ons afvoersysteem ook weer overleefd. Na vier dagen niet thuis douchen (Heb jij ook: “wat ruik ik toch” gedacht de afgelopen dagen? 😉 ) kunnen we eindelijk weer thuis douchen. Hallelujah. En hoewel je voor krap EUR 200, 00 weer gewoon kunt doen wat je altijd kon doen (over zinloos geld uitgeven gesproken), is het zonder douche toch een beetje ongemakkelijk.

Het begon allemaal vrijdagochtend. Bas ging douchen en het water liep iets minder goed weg dan normaal. Nu loopt het water nooit echt fantastisch weg, dus dat is geen echte uitzondering. Binnenkort wordt de badkamer verbouwd en zou dit euveltje opgelost moeten worden door een leiding van 110 met de WC naar beneden, maar momenteel is datnog niet het geval. Tot dusver nog geen echt grote problemen, maar als Bas zaterdagochtend zijn dagelijks doucheritueel uitvoert loopt er ineens geen water meer weg. En dan ook gewoon echt 0 – NIKS – NADA. Terwijl ik me nog een keer omdraai vraagt Bas me, wadend in het gebruikte douchewater af of ik vandaag even voor ontstopperspul kan kijken om de boel even door te slijten: waarschijnlijk weer een hoop lange haren van mij in combinatie met zeepresten en water. Is al vaker voorgekomen, dus geen uitzondering. En dus ga ik met mijn hardlooprondje langs de Blokker en de Praxis en neem een ontstopper mee, een ontstopslang en een heleboel chemische zooi.

En daar ga ik: enthousiast aan de slag met de ontstopper, die niet volledig over het putje past, waardoor hij niet vacuüm zuigt… hmmm niet heel effectief, maar ik geef niet op. Hop hop, slang er in, maar ja die komt niet verder dan 10 cm en dan loopt ie vast in de bocht, dus ook niet heel effectief. Chemische zooi er in, maar ook dat lijkt geen effect te hebben. En dan doe ik wat iedereen in die situatie zou doen:

IK BEL MAMA!

“Mam, onze douche is verstopt, wat nu?!” En aangezien mijn mama echt een held is in klussituaties mag ik chemisch poeder op komen halen om te proberen. Hop hop, zooi er in, maar nee hoor. Helemaal 0 effect. Ik begin een beetje moedeloos te worden dat alle op het oog ‘het zou effectief moeten zijn’-methoden niet lijken te werken. Als Bas thuis komt van zijn werk, ben ik er dan ook een beetje klaar mee. Ik had gehoopt dat ik het opgelost had, maar het lijkt gewoon helemaal niks te helpen allemaal. In de avond komen mama en Arie en gaan we gezamenlijk aan de slag met een tuinslang en proberen met handdoeken alle uitgangen van leidingen (zoals wastafel) af te sluiten. Op die manier kunnen we druk opbouwen, zodat hopelijk het vuil in 1x weggeschoten wordt. Maar hoewel de lijn tussen wastafel en douche wel werkt (en de verstopping dus tussen dat en de standleiding zit, spuit dus al het water dat wij in de douche er in spuiten er in de wastafel uit (blijkbaar is de weerstand tegen de zwaartekracht omhoog minder erg dan de verstopping…). En als de wastafel dicht zit komt het er zelfs aan de onderkant van de wastafel uit, omdat het geen weg kan vinden. Maar geen doorbraak. Het water in het circulatiesysteem blijft er in. Intussen speel ik heel de avond Assistent Emmer en loop wel 30 x de trap op en neer om emmers met water en chemische zooi dat onze douchebak vult af te voeren voor het een nog grotere zooi wordt. We denken beide dat er iets ernstigers aan de hand moet zijn, aangezien vuil toch in ieder geval na onze acties wel enigszins effect zou moeten hebben…

Inmiddels zijn we ten einde raad en na weer een dag van elders douchen, een familiedag waarin het doucheputje een chemische cocktail moet overleven in de hoop dat er een doorbraak is, besluiten we dat we maar eens een rioleringsbedrijf gaan bellen. Aangezien die allemaal 24/7 service hebben kun je zelfs op zondag, ondanks de 50% toeslag mensen bereiken. Bas belt de eerste en na uitleg van de situatie zegt de man dat ‘ie al aan een biertje zit en niet meer gaat komen. Tot zover de 24/7 service…. What de heck, zet dat dan niet op je site als je niet op zondagavond gebeld wilt worden… We zijn een beetje verbijsterd en bellen verontwaardigd de volgende. Ook die kan vanavond niet meer… Mensen, wat betekent 24/7 service dan eigenlijk ? Dat als ik niet meer kan kakken, ik het maar even op moet houden tot de volgende dag? De beste man kan wel maandag en mijn opa en oma bewaken het fort, omdat Bas en ik gewoon moeten werken. 1,5 na zijn start belt oma met slecht nieuws. Het is niet gelukt.

Het is niet gelukt

HET IS NIET GELUKT!

Noooooooooo…..

De man heeft van alles geprobeerd, druk gezet, water gespoten. Opa en oma zijn nat van het water dat rond gespoten heeft en de douche is een waterballet. Ze hebben het zo goed en kwaad als het kon opgeruimd (thanks nogmaals daarvoor, opa en oma 😀 ). De man zegt dat hij denkt dat er een shampoodop vast zit en ineens zie ik kraakhelder voor me een dop van een Rituals-douche-foamfles:

een soortgelijke fles van de boosdoener

Wij halen het dekseltje van het putje er altijd al of omdat hij altijd al slecht loopt en ik heb daar wel eens een Rituals dop in de buurt gezien en gedacht: hmmm daar moeten we wel mee uitkijken, want die past precies. En inderdaad; zo’n dop is 31 in doorsnede en onze buis 32…. Theoretisch gezien zou het kunnen dat die dop in onze leiding zit en de leiding compleet afsluit. Dat zou wel verklaren waarom er gewoon helemaal GEEN water meer door komt. Theoretisch gezien zou dat ook behoorlijk KUT zijn… de man denkt dat buiten een zuiginstallatie de enige optie nog breken is..

BREKEN

OK, dat de badkamer uitgebroken moest worden was bekend, maar dan voor het feit dat we over een maand hopen te gaan verbouwen. Maar niet om een tijdelijk probleem op te lossen. De leiding zou uitgehakt moeten worden, om de leiding met het euvel te verwijderen.. Ik bel Allee Wonen op om tekeningen op te vragen en kijk samen met een elektro-student naar waar de leiding zou moeten zitten. Toch wel handig om op een technische school te werken, want studenten zijn eigenlijk altijd behulpzaam en willen meedenken over dit technische zaakje waar ik natuurlijk weer 0 verstand van heb… We concluderen aan de hand van die tekening ook waardoor het water doorgaans ook al slecht wegloopt: onze standleiding is niet 110 cm doorsnede, maar 32… dat verklaart een hoop! En verklaart ook waarom dit dopje er met geen mogelijkheid uit zal kunnen komen. Hoe ver hij ook verder komt, de leiding wordt pas onder de grond 110 cm en kan dan zijn weg vervolgen en dat is nog lang niet….

Ik kan nu ook technische tekeningen bestuderen!

Vervolgens bel ik een hakbedrijf, die voorstellen om het zelf ook nog even te proberen. Nóg een keer 90 euro betalen om het te proberen zie ik echter niet zitten, maar de man garandeert me dat het hem gaat lukken. Ik maak een afspraak en de volgende dag douche ik om 7:15 op school, om toch wat fris voor de dag te komen ;-). Mama zit de dag er op klaar in huis om de man op te wachten.

De douche op school is ook niet verkeerd!

Na ruim 45 minuten is de beste man aanwezig en krap 5 minuten na aankomst krijg ik al een verlossend appje van mam: “Hij loopt door”.

OH MY GOD! Is dit echt?! Ik had al horrorscenario’s van water in de muren en uitgebroken huizen in mijn gedachten en deze meneer heeft gewoon in 5 minuten 4 dagen frustratie weggeboord! Waaauw! Held!!!

De man blijkt  met een elektrische trekveer te zijn gaan boren in de leiding en heeft zo het obstakel doorgeboord. Eerst loopt hij een beetje door en even na verschillende keren boren tot onder de grond loopt onze leiding weer als een trein!

WE KUNNEN WEER DOUCHEN! En hoewel ons het EUR 180,00 gekost heeft, is het hebben van een privilege als een douche ons dat wel waard. Ik had inmiddels al vele hogere bedragen ingecalculeerd (en vele malen meer rotzooi ook als de vloer uitgehakt had moeten worden), maar gelukkig is ons dat nu bespaard gebleven. Over een maand is de leiding niet meer nodig als de badkamer verbouwd wordt, maar een maand lang niet douchen was toch écht geen optie: 4 dagen niet thuis douchen is eigenlijk al best veel als je je daar niet op ingesteld hebt. Maar gelukkig is het allemaal goed gekomen en dus ben ik weer fris als een hoentje!

Share

4 gedachten over “Verstopt!

    1. Ik had precies hetzelfde een dopje van een scheergel voor vrouwen …… net voor we op vakantie gingen. Even snel m’n benen nog scheren en rooster schoonmaken. Floep het dopje erin….. gelijk liep er niets meer door. Water gehoosd, gedweild. De bouwstofzuiger proberen die ook water kan zuigen, maar die deed het niet. Af en toe wel maar nu niet….. We zijn een uur later op vakantie gegaan. Er hoefde meer dan 2 weken niet thuis gedoucht worden. Dus alle tijd om na te denken over een oplossing. Bij thuiskomst bleef ik toch bij mijn eerste idee. Met een oude handdoek het water dat nog in het putje stond geabsorbeerd. Het was een grijs dopje, dus niet zichtbaar. Manlief in de weer met de bouwstofzuiger, het snoer bleek defect, een nieuw snoer er aangezet. Stofzuiger naar boven. Stofzuiger op de afvoer, na werkelijk 2 tellen, floep dop eruit en nog meer troep. Het was gelukt!! En echt we hebben een hele simpele bouwstofzuiger die nieuw nog goedkoper is dan er één voor 1 dag te huren!

  1. OMG!!!!Heb nu precies hetzelfde probleem. Ik had de moed al opgegeven. Na jou verhaal gelezen te hebben, ga ik meteen morgenvroeg bellen naar een hakbedrijf.

    Heb je toevallig nog de naam van het bedrijf? Is al tijdje geleden maar hoop stiekem dat je die nog weet.

    Hoor graag van je!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *